Wie zijn de Nederlanders in Israel die baat hebben bij de werkzaamheden van Elah?

Betty van Essen-Kok

 

In 1924 in Amsterdam geboren en in 1965 voor de tweede keer naar Israel geëmigreerd. Betty bezoekt wekelijks de koffieochtend in Jeruzalem en heeft een maatje (vrijwilliger) waar ze in tijden van ziekte en nood een beroep op kan doen.

Het sociale netwerk van Elah rondom deze wekelijkse koffieochtend is voor ons oudjes de afgelopen tien jaar een baken geworden waarop we ons richten, gesteund door een groep professioneel begeleidde vrijwilligers en twee maatschappelijk werksters op wie gerekend kan worden. De regelmaat geeft zekerheid. Het is een lichtpuntje voor ieder om naar uit te kijken. Ikzelf ben wel eens down, maar ik weet dat ik op woensdagochtend weer een heleboel ga bijtanken.

Annetje Coppenhagen-Kleerekoper    

Annetje is in Amsterdam geboren en woont nu in Jeruzalem. Iedere maandag krijgt ze bezoek van een vrijwilliger van Elah en iedere woensdag wordt ze opgehaald en naar de koffieochtend van Elah gebracht.

In Beth Bart hebben we veel plezier. We lezen, zingen en praten, en soms wordt er ook een traan gelaten. Al met al houden de leidsters van Elah je figuurlijk fit. Ze halen uit je wat er nog in zit. Die bijeenkomsten zijn enorm belangrijk voor me, want het is waar, ik ben best veel alleen. De kinderen en kleinkinderen werken of studeren, en als ze ’s avonds thuiskomen, zijn ze moe.